FAQ – jobba i Episerver 11

Mail om att någon har svarat på en enkät eller bekräftelsemail till den som svarat på formuläret

Jag vill att min kollega ska få ett mail när någon skickar in in ett svar på vårat formulär? Hur gör jag då?
Börja med att gå in i formulärbehållaren och klicka på ”Inställningar”:

Därefter klickar du på plus-tecknet under ”Skicka e-post efter formuläret skickats” och fyller i de adresser och vad som ska skickas till vem. Ange noreply@hb.se som avsändare för denna typ av bekräftelsemail. Mottagare är den som ska få notifieringen. Fyll i en standardtext som meddelande. Tänk på att här är det bra att inte lägga med postat formulärsdata av GDPR-skäl.


Men jag vill skicka ett bekräftelsemail också, hur gör jag då?
Vill du att det ska gå ett bekräftelsemail till den e-post-adress som svararen har angivit gör du likadant, men i till-kolumnen ska det istället stå #E-post# Du väljer att hämta e-postadressen från det som svararen angett i e-postfältet genom att klicka på ”Infoga platshållare” och välja ditt e-postfält där. I det här fallet heter det fäletet ”E-post”.

Läsa formulärdata och exportera till Excel
Förutsatt att du har rättigheter och inte lagt formuläret i fel mapp i mappstrukturen kan du läsa och exportera data i formulär. Vi har tagit fram en lathund: Epi lathund – data från formulär till Excel (pdf)

Formulärdata på svenska och engelska
För formulär som finns både på svenska och engelska kommer datat att lagras för respektive språk. Det vill säga att data postat till det svenska formuläret återfinns i det svenska formuläret och data postat till det engelska formuläret lagras i det engelska formuläret.

Döp om migrerade id:n till något begripligt
När du jobbar med innehållet på en sida i Episerver 11 kan det hända att du stöter på namn på block och liknande som ser ut ungefär som i bilden nedan. 

Dessa namn kommer från migreringen från Episerver 6 till Episerver 11. Se till att döpa om block som ser ut såhär till något mer beskrivande så fort du stöter på det på en sida som du arbetar med!  

Bilder – format/proportioner
I EPi11 så använder vi oss av ration (16:9/16:5) istället för pixlar. Verktyget klarar själv av att skala bilderna. Det innebär i sin tur att vi vill ha bilder av så hög kvalitet som möjligt.

De allra flesta bilder på webben har ett format på 16:9. Bilder i brödtext har ett ratio på 16:9. Det är endast karusellbilder som ska ha det smalare formatet 16:5.

  • 16:9 innebär absolut minst 1440×900
  • 16:5 innebär absolut minst 1440×450

För att croppa med 16:5-format:
Välj beskärningsverktyget i Photoshop och se till att Ratio är 16:5.

Du kan spara det här formatet (16:5) som en Preset. (16:9 finns redan som förval.)

Följande dokumet beskriver vilka format/proportioner som gäller för bilder i Episerver 11: Guidelines – Bildformat Episerver 11(pdf)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *